MyDE&DP

cdntg

Pandangan & Komentar CheDet Tentang Dinar Emas;

…Izinkan saya jelaskan pandangan saya terhadap kegunaan Dinar Emas yang saya cadangkan…

1. Saya telah cadangkan dinar emas digunakan untuk dagangan antarabangsa sahaja.. Saya tidak pernah cadangkan dinar emas digunakan sebagai mata wang mana-mana negara untuk kegunaan harian.

2. Walaupun harga emas lebih stabil dari mata wang tetapi nilai emas juga bergerak.. Semasa Perjanjian Brettonwoods.. 1 auns emas bernilai $35 Dolar Amerika.. tetapi sekarang 1 auns emas bernilai $1,300 Dolar Amerika.. ini bermakna nilai Dolar Amerika telah jatuh dan susut dengan teruk.. namun untuk dagangan antarabangsa Dolar Amerika masih diguna.

3. Jika 1 syiling emas diberi nilai 1 Ringgit Malaysia hari ini umpamanya dan kemudian nilai emas meningkat maka sudah tentu pemilik syiling emas tidak akan gunanya untuk membeli-belah dengan bernilai 1 Ringgit Malaysia.. mereka akan guna wang kertas 1 Ringgit Malaysia.. syiling emas akan disimpan.

4. Lama kelamaan semua dinar emas yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa akan hilang dari pasaran.. walau banyak mana sekali pun pihak berkuasa mengeluarkan dinar emas pada akhirnya akan habis emas yang disimpan.. inilah yang berlaku pada Amerika Syarikat yang pada satu masa memiliki 80 peratus daripada simpanan (reserve) emas dunia.

5. Mekanisma yang lain akan digunakan untuk dagangan antarabangsa dengan dinar emas.. simpanan mata wang emas tidak perlu dalam bentuk syiling tetapi sebagai bata atau jongkong emas yang nilai-nilainya akan mengikut harga emas dalam pasaran.

6. Bayaran untuk dagangan akan dibuat oleh bank pusat setelah dihitung nilai eksport dan nilai import antara dua negara. Jika import melebihi eksport maka negara berkenaan akan bayar dengan nota kredit bersamaan jumlah nilai emas sebanyak kelebihan nilai import tolak nilai eksport.

7. Jika pada bulan hadapan eksportnya ke negara berkenaan melebihi nilai import maka bayaran untuk kelebihan ini boleh dibuat dengan nota kredit bulan lepas.. dengan cara ini tidak ada keperluan membayar dengan emas walaupun emas menentukan nilai barangan yang didagangkan.. hanya bayaran dibuat untuk lebih atau kurangnya eksport dengan import secara total dengan negara-negara berkenaan tiap bulan atau minggu.

8. Jika nilai import adalah sama dengan eksport.. bayaran tidak perlu dibuat.. ia menjadi dagangan secara barter (tukar barang).

9. Dengan menggunakan emas untuk menentukan nilai dagangan, Dolar Amerika yang jelas tidak stabil tidak perlu digunakan lagi.. Permainan oleh penyangak matawang juga akan terhenti.

 

 

Chedet

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s